Εταιρικές Ειδήσεις

Όπου φύγει-φύγει και ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Του Φοροτεχνικού  Μιχάλη Ζεχερλή

Έχει μήνες που αναρωτιέμαι γιατί μια επιχείρηση να μείνει στην Ελλάδα ή να συνεχίσει να λειτούργει και να μην κατεβάσει τα  ρολά  και όσο και να ψάχνω δεν βρίσκω κανένα λόγο.
Υψηλοτάτη φορολογία , Εξωπραγματικές ασφαλιστικές εισφορές , Γραφειοκρατία, αδιαφορία  ,πολυνομία  ,capital control  και μια συνεχιζόμενη απειλή σαν τσεκούρι  πάνω από τα κεφάλια των επιχειρήσεων   που αιμορραγούν   από την έλλειψη ρευστότητας  και τον  πρωτοφανή μειωμένο  τζίρο τους.
Τώρα όταν καμιά επιχείρηση γλυτώσει από την λαίλαπα των μέτρων και την κατάρρευσης της οικονομίας έρχεται η γραφειοκρατία ,η άγνοια και η έλλειψη στελεχών στις υπηρεσίες  να τους συντρίψει και αυτούς.
Κάθε μέρα βιώνουμε όλοι οι συνάδελφοι μου απίστευτες ιστορίες που δεν είναι απλά ιστορίες καθημερινής τρέλας έχουν εξελιχτεί  σε μια συνεχή  και άνευ προηγούμενου πίεση από την πολιτεία προς κάθε κατεύθυνση προσπαθώντας  να μαζέψει χρήματα από φορολογουμένους που έχουν εξαντληθεί  με μέτρα  διασφάλισης που όχι απλά τους εξοντώνουν αλλά τους αφαιρούν και την τελευταία ελπίδα επιβίωσης .
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι  ή  φυγή χιλιάδων επιχειρήσεων σε αλλά κράτη πιο φιλικά στο επιχειρίν  ή  διακοπή των εργασιών τους  απόρροια των δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων.
Καθημερινά χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας από έλλειψη ρευστότητας υπερφορολόγησης  αλλά δυστυχώς και από  αστοχίες ,ολιγωρίες και υπερβάλλον ζήλο των δημοσίων υπηρεσιών.
Άπειρα παραδείγματα θα μπορούσα να σας αναφέρω ενδεικτικά όμως θα επιλέξω μερικά που είναι τα πιο τρανταχτά .
Έναρξη για έναν χώρο μόλις μερικών τετραγωνικών μέτρων για εκτροφή πουλερικών για την παράγωγη αυγών  από την ΔΟΥ σε 45 ήμερες , δεν μιλώ για τις άλλες υπηρεσίες γιατί θα ξεπεράσουμε το τρίμηνο.
Μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε ΙΚΕ  Συμφώνα με τον Νόμο 2166/93 και αίτηση της για έκδοση απαλλακτικού  από την ΔΟΥ για την μετατρεπόμενη εταιρεία .  Το αποτέλεσμα είναι η ΔΟΥ να στείλει  την αίτηση της επιχείρησης  σε ελεγκτικό κέντρο γιατί θεώρησε πως  για τις δυο τελευταίες ήμερες  μετά την μετατροπή η Ατομική κακώς εξέδιδε τιμολόγια παραβλέποντας τις οδηγίες τις ΠΟΛ1080/94 όπως επίσης και τα αρθρ 2 παράγραφος 6 του ν 2166/93 με τον οποίο έγινε η μετατροπή και ότι  η  μετατρεπόμενη εταιρεία έχει  καταστεί καθολικός διάδοχος .
Εδώ να σημειωθεί πως η Ατομική για αυτές τις συναλλαγές υπέβαλε listing και γενικότερα ακολούθησε πιστά τις οδηγίες της ΠΟΛ  1080/94  ενημερώνοντας για κάθε κίνηση της τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΟΥ.
Αν ακόμα δεν πειστήκατε δεν έχετε παρά να προσπαθήσετε να ιδρύσετε μια επιχείρηση για να δείτε ποσό δύσκολο είναι να επιβιώσει στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον το επιχειρίν  στην Ελλάδα.
Δεν ξέρω αν υπάρχει ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα γενικότερα από την φύση  μου είμαι αισιόδοξος  πρώτη φορά  όμως μετά τριάντα χρόνια που ασκώ  το επάγγελμα του φοροτεχνικού  δεν βλέπω κανένα φώς αν δεν αλλάξει άμεσα το οικονομικό περιβάλλον .
Αν δεν αλλάξει θα συνεχίσουν να  αιμορραγούν οι επιχειρήσεις να φεύγουν ,να σταματούν τις δραστηριότητες τους και να χάνονται καθημερινά  χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Δεν ξέρω αν θα αλλάξει ριζικά κάτι  αλά φοβάμαι πως δεν θα αλλάξει ,γιατί ποτέ δεν άλλαξε τίποτε σε αυτήν την χώρα.

 


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κοινοποιήστε το!