Φορολογικές Ειδήσεις

Νέα διαδικασία επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου σε υποκείμενους με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών ( ΠΟΛ 1103 / 7.7.2017 )

Image

Σε ποιους επιστρέφεται ο ΦΠΑ κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο:
Α) Στους κατόχους « αδειών Α.Ε.Ο. Authorised Economic Operator » ή «αδειών απλουστευμένων διαδικασιών » και
Β) Σε όσους πραγματοποιούν πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του κύκλου εργασιών τους για σκοπούς ΦΠΑ κατά το προηγούμενο ημερολογιακό δωδεκάμηνο και εντάσσονται σε κατάλογο υποκειμένων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση.
Ποιοι εντάσσονται στον κατάλογο υποκειμένων και θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου:
Όσοι έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών και κατά τα τελευταία τρία (3) φορολογικά έτη, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος, πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
Α) Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρείς (3) φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του πέντε τοις εκατό (5%).
Β) Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις του παραρτήματος Ι της παρούσας, καθώς και σε τελωνειακές παραβάσεις του παραρτήματος ΙΙ της παρούσας, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στα μηχανογραφικά συστήματα «TAXIS» και «ICIS» αντίστοιχα και
Γ) Δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.
Στο παράρτημα Ι αναφέρονται διεξοδικά οι φορολογικές παραβάσεις και στο παράρτημα ΙΙ οι τελωνειακές παραβάσεις, στις οποίες δεν πρέπει να υποπέσουν οι υποκείμενοι, για να μπορούν να εγγραφούν στον κατάλογο.

POS – Τελευταίες οδηγίες ( Υπ. Οικονομίας 83942/27.7.2017 )
•• Δεν υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και εταιρίες, που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) που δρουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές), ακόμη και αν διαθέτουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα της Κ.Υ.Α. 45231/2017, είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα.
•• Όσοι δικαιούχοι πληρωμής προβούν σε έναρξη ή σχετική μεταβολή δραστηριότητας μετά την 27η Ιουλίου 2017 πρέπει να εγκαταστήσουν POS εντός μηνός από την έναρξη ή μεταβολή.
•• Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των ελέγχων : Α) Η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Β) Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων.
•• Το πρόστιμο μη εγκατάστασης POS είναι 1500 € και μειώνεται στο ήμισυ εάν:
α) Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής προβεί σε καταβολή του προστίμου.
β) Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική Υπηρεσία τιμολόγιο αγοράς ή μίσθωσης τερματικού ή οποιοδήποτε βεβαίωση (υπεύθυνη δήλωση περί χρήσης συσκευών ή υπηρεσιών για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα) που αποδεικνύει την κατοχή τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα.
•• Δεν επιβάλλεται πρόστιμο εάν:
Α) Ο υπόχρεος επιδεικνύει έγγραφο με το οποίο πιστοποιείται η απόρριψη αιτήματος του, για χορήγηση τερματικού από αδειοδοτημένο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών ή
Β) Δεν τους χορηγείται POS για λόγους που ανάγονται στο πιστωτικό ίδρυμα ( με έγγραφη βεβαίωση ).

Προμήθεια υπέρ των τραπεζών, στην καταβολή φόρων στα ταμεία τους ( ΑΑΔΕ Γ 1107473/2017 )
Θα παρακρατείται προμήθεια στις εξής πληρωμές:
α. Βεβαιωμένων οφειλών σε Δ.Ο.Υ. Η είσπραξη διενεργείται μέσω του κωδικού πληρωμής με ονομασία «Ταυτότητα Οφειλής» ο οποίος εκδίδεται για κάθε βεβαιωμένη οφειλή.
β. Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων. Η είσπραξη διενεργείται μέσω του κωδικού πληρωμής με ονομασία «Κωδικός Πληρωμής» ο οποίος εκδίδεται από την αντίστοιχη διαδικτυακή εφαρμογή.
γ. e-Παράβολο. Η είσπραξη διενεργείται μέσω του κωδικού πληρωμής με ονομασία «e-Παράβολο» ο οποίος εκδίδεται από την αντίστοιχη διαδικτυακή εφαρμογή.
δ. Δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων και ρυθμισμένων ή μη οφειλών που βεβαιώνονται στα τελωνεία.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κοινοποιήστε το!