Οικονομικές Ειδήσεις

Τι σημαίνει πρακτικά η θέσπιση ως υποχρεωτικής αργίας της 26ης Δεκεμβρίου.

Image

• Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν απασχοληθούν την 26η Δεκεμβρίου 2017, δεν δικαιούνται το ημερομίσθιό τους, ενώ όσοι απασχοληθούν νόμιμα μισθωτοί ή ημερομίσθιοι, θα λάβουν κανονικά τις αποδοχές τους για την ημέρα αυτή χωρίς προσαύξηση.
• Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται την ημέρα της αργίας της 26ης Δεκεμβρίου σε κανονική άδεια, η ημέρα αυτή δεν θα πρέπει να υπολογιστεί, αφού στην κανονική άδεια περιλαμβάνονται μόνο εργάσιμες ημέρες.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
- Αν από ΣΣΕ, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο, η επιχείρηση παραμένει κλειστή αλλά καταβάλλει στους εργαζόμενους το αντίστοιχο ημερομίσθιο, αυτό θα συνεχίσει να ισχύει.
- Αν η επιχείρηση λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια αλλά ειδικά φέτος ο εργοδότης αποφάσισε μονομερώς να μη λειτουργήσει, οφείλει να καταβάλλει στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο το ημερομίσθιό τους.
- Αν η επιχείρηση δεν λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια και φέτος ο εργοδότης αποφάσισε τη λειτουργία της, τότε οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται το ημερομίσθιο τους, ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό πρέπει να λάβουν επί πλέον 1/25 του μισθού τους, επειδή θα εργαστούν σε ημέρα η οποία δεν ήταν για αυτούς εργάσιμη και συνεπώς δεν συμπεριλαμβανόταν στο μισθό τους η αμοιβή για την ημέρα αυτή.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κοινοποιήστε το!